DESFICACIS
Article publicat al diari Levante, abril de 2015

Al poliesportiu de Piles han talat els arbres: mitja dotzena d'exemplars adults i sans (salzes, xops o àlbers, crec; tampoc  és que importe molt, el detall). 
I prompte alçaran l'herba per a substituir-la per gespa artificial. 

Abans donava gust anar-hi: una frescor se'n desprenia, matisos de verd alegraven la vista, i parelles de pulputs, o estols de gralles, oronelles, garcetes i teuladins pul·lulaven per sobre l'herba tot festejant o alimentant-se. 
Sospite que, a partir d'ara, l'experiència serà bastant menys agradable. 

La pregunta pertinent és, per què ho fan? 

   - Una de les "raons" que donen:  resulta més econòmic. 
   Doncs bé, no vaig d'expert per la vida, però gent que d'açò sap més que jo, m'ha explicat que no és cert: un bon camp de gespa artificial requereix d'un manteniment que no se'n va gaire del que en necessita un d'herba natural; i això sense comptar el dineral que costa fer-ne la instal·lació. 

   - Una altra: és millor per als esportistes, per net i per sa. 
   De nou,  una falsedat. Potser els xiquets no s'embrutaran tant la roba en dies de pluja (mares contentes), però sens dubte -a curt termini-  la seua pell patirà les conseqüències del fregament asidu amb material sintètic, i -a la llarga-  els seus genolls se'n ressentiran (d'açò en puc donar fe, perquè he jugat; com també de la sensació d'ofegament multiplicat que, en dies de calor, patiran). I encara està per estudiar la quantitat de fongs poc recomanables que faran niu entre els plecs dels brins de la falsa herba. 
En qualsevol cas, mentre els clubs de futbol professional no en facen el mateix canvi, em costarà molt creure que aquesta raó és res més que una excusa. 

   - També hi ha qui s'ha atrevit a dir, com si fóra un argument, que tots els pobles ja han fet el mateix. 
   Podeu dir-me raret, però a mi em sembla que, en tot cas, açò seria una raó en favor de mantindre el camp d'herba natural, més que no del contrari. 

   - I encara solen donar una altra, aquesta bastant difusa: la gespa artificial és més moderna. 
   Contra açò només puc respondre amb una pregunta: D'on s'han tret aquest sentit de la modernitat tan matusser i provincià? Més que modernitat, en diríem modernor.

Sembla ser que, una vegada més, els nostres polítics fan el camí invers al que la ciència i el sentit comú recomanen, i opten per baratar vida per mort, natura per formigó i plàstic, oxigen per diòxid de carboni, temprança climàtica per brusquedat ... Trellat per desficaci.

Potser darrere d’aquesta mena de decisions sempre hi ha –com sostenen alguns–  obscurs interessos econòmics, comissions substancioses, i falta de respecte pels ciutadans i l’interès general;  o potser  -com creuen d'altres-  només malaptesa, incultura i manca de visió global.

M’és igual.

Les conseqüències seran, pràcticament, les mateixes; i les pagarem tots.

Santiago Diaz i Cano