LLIBRES (Novembre 2012)

 

Economia/Sociopolítica:

Hay alternativas, de Vicenç Navarro, Juan Torres López i Alberto Garzón Espinosa. Molt ben estructurat, amb explicacions planeres -quasi pedagògiques-  i exemples ben triats, desmunta un per un els típics arguments neoliberals, tant per explicar la crisi com per sortir-ne; i ho fa tot reconeixent en cadascun d’ells la petita part de veritat que hi ha, però denunciant alhora la gran  fal·làcia que l’acompanya. També hi aporta les seues pròpies propostes de futur. Recomanable per a tots els públics.

 

Relats:

Buzón de tiempo, de Mario Benedetti.

Conjunt de narracions en forma epistolar. Amb la seua típica i paradoxal vitalitat melancòlica i el seu estil evocador, Benedetti ens explica petites històries de gent corrent, de records i d’oblits. Unes millors que altres, el conjunt té en tot cas el nivell que un autor com ell garanteix.

 

Novel·la:

La oscuridad exterior, de Cormac McCarthy.

Feia temps que tenia aquesta autor a la llista de lectures pendents. Ara ja puc dir que no m’ha decebut.

Una història que esgarrifa en un entorn i un ambient també terribles. I tot, sense treva ni estridències. Una vegada més queda clar que en Literatura la forma ho és tot (o quasi). Aquesta narració, en mans menys destres podria haver esdevingut un capítol de culebrón. McCarthy, però, la converteix en un colp sec a la panxa. Potència i precisió alhora.

 

santiago