L'OPINIÓ DE L'IGNORANT

(Reflexions d'un ciutadà corrent i desinformat)

Hi ha una frase atribuïda a Clint Eastwood (o a un dels seus personatges, tant se val) que, al meu parer, és tan encertada com poc polida. Diu: "L'opinió és com el cul: tothom en té un".

Així doncs, donant-la per bona...

Voi-la mon cul.

SÍ A LES RETALLADES


Introducció:

Perdó per fer ús de terminologia simplista i binària: rics/pobres, dalt/baix, culpables/innocents, poderosos/desgraciats, etc. Però com que les idees creixien i s'embrancaven imparables com un fractal, m'ha semblat més pràctic provar de fer-ne un resum tot tallant per la soca. He tractat de posar alguns matisos en comentaris subordinats i intentaré ampliar-los amb futurs articles que hi enllacen. De tota manera, supose que els matisos també podeu afegir-los vosaltres, que ja deveu tindre els ous peluts (quan no el cul pelat). D'altra banda, per desgràcia, la realitat cada vegada s'ajusta més a aquest retrat sense grisos. Finalment, vull deixar clar que mai no he confós ric amb dolent i pobre amb bo, però és indubtable que aquesta identificació s'acosta més a la veritat que la contrària i -deixeu que duga l'Evangeli en suport meu-  Jesús-Crist ja va profetitzar: "És més fàcil que un camell passe pel trau d‘una agulla que un ric entre al Regne del Cel".


Proposta:

Fins ara la lluita dels partits de l'oposició contra el Govern de Rajoy s'ha limitat pràcticament al lema NO A LES RETALLADES. Això em recorda l'acudit aquell del minusvàlid que va anar a Lourdes i, en veure's caient sense fre per un pendís, exclamà "Maredeueta, deixa'm com estic!".

Fart d'aquest eslògan, però més encara de l'actitud tèbia i pansida que el sustenta, vull proposar la plataforma SÍ A LES RETALLADES. A continuació, la meua llista de mesures; no cal dir que podeu afegir-ne al gust:


  • - SÍ A LES RETALLADES en el Govern:

Si és cert que tot el que fa el nostre (?) Govern (??) li ve marcat per la UE, per a què el volem? Fotem-los fora per inútils i innecessaris.

I si no és cert, fotem-los fora per mentiders.

En qualsevol cas, estalviarem uns quants sous tan superflus com substanciosos.


  • - SÍ A LES RETALLADES -amb independència del punt anterior- en el nombre de polítics i en els seus sous, dietes i complements:

És decent que un representant del poble (el que siga) guanye 20 o 30 (?) vegades més que un treballador (de nou, el que siga)?


  • - SÍ A LES RETALLADES en el nombre d'assessors dels càrrecs electes, i en els seus emoluments:

 Quin sentit té que la persona elegida per a una tasca necessite d'altres  per a dur-la a terme? Si no està preparat, que no es presente. Reconec que el món que vivim és complex i que tal volta aquesta mena d'ajudes poden ser necessàries, si més no, puntualment; però, aleshores, no seria més just que la remuneració dels assessors isquera de la butxaca de l'assessorat ?


  • - SÍ A LES RETALLADES en el nombre i les remuneracions (sous, dietes, indemnitzacions, jubilacions i etcèteres) dels membres de Consells d'Administració de Caixes i altres entitats públiques o de participació pública:

Que alce la mà qui no trobe escandalosos els emoluments de tota aquesta gent, en qualsevol data i circumstància, però més encara en un context de crisi, de la qual a més són en bona part culpables o, almenys, responsables.


  • - SÍ A LES RETALLADES en les despeses sumptuàries de totes les Administracions Públiques:

De nou, que alce la mà qui no trobe escandalosa la quantitat de diners emprats en dinars i festetes d'eixes que es donen els polítics entre sí amb qualsevol excusa, o la emprada en cotxes oficials de luxe, o en retrats milionaris (pessetísticament parlant) dels caps de colla locals (o de l'ambit que siga), o en obres d'art i artesania (segurament d'amiguets) per a despatxos i sales de reunions, i tota la resta.


  • - SÍ A LES RETALLADES en el grau d'impunitat dels corruptes i adjacents:

Per què no dediquem d'una vegada per totes recursos a Justícia, especialment a Fiscalies Anticorrupció i Tribunals Especials que vigilen i empresonen amb prestesa a espavilats i  sangoneres, encastats en la cosa pública, a la mínima infracció legal? Segur que seria una inversió rendible, en diners i en salut democràtica.


  • - SÍ A LES RETALLADES en les facilitats a l'economia especulativa i els qui se n'aprofiten:

D'acord que l'economia sempre té quelcom d'especulativa, però ja m'enteneu.


  • - SÍ A LES RETALLADES en els beneficis de rics i riquíssims:

No és tolerable que alguns ciutadans guanyen milions d'euros anuals per no fer res mentre que altres no arriben ni a deu mil per doblegar l'esquena cada dia de l'any.


  • - SÍ A LES RETALLADES en l'IVA dels productes bàsics:

I per bàsics vull entendre els d'alimentació, salut, habitatge, educació i cultura.


  • - SÍ A LES RETALLADES en els desallotjaments per impagament d'hipoteca:

No seria més just i saludable que el Govern decretara una moratòria, amb caràcter retroactiu, i una revisió a la baixa de les condicions dels préstecs, almenys mentre dure la crisi?


- SÍ A LES RETALLADES en...


Reflexions post-part:

Si no reaccionem ara, de manera mesurada però ferma, potser voldrem fer-ho massa tard, quan la tensió haurà arribat a un punt de no retorn, quan la violència cega serà imparable, quan el conflicte, convertit en guerra, no podrà ser domesticat ni dut per viaranys de confrontació ideològica-dialèctica. Com a exemple, la marxa dels miners del carbó a Madrid: va acabar a garrotades, i alguns dels eslògans corejats sonaven força  amenaçadors ("La próxima visita, será con dinamita"); malgrat no ser més que paraules, palesen un grau de descontent que, per aquesta via que els capitosts i els seus capatassos ens volen vendre com a única factible, només pot anar a més -en intensitat i en extensió-.

Algun cínic o eixelebrat dirà que això és justament el que cal, una bona guerra que netege, que faça caure els dèbils i marque un nou inici amb nova espenta en una societat minvada però sana. D'aquests només puc dir que o no tenen  fills o no han tingut mare.


També hi ha qui diu que no tibaran massa la corda, que no els interessa, que si no fomenten el consum, l'economia s'enfonsa, i coses per l'estil. Obliden que l'actual forma de producció i de relacions socials i econòmiques entre individus i classes és només una de les possibles i fruit de circumstàncies ben concretes: Feudalisme, Imperis Colonials, esclavitud legal, revolucions burgeses, Revolució Industrial, avenços científics i tecnològics, acarnissades lluites obreres, Guerra Mundial, contrapès del Bloc Comunista i Guerra Freda, i més. Dit al contrari: altres models de sotmetiment i explotació (fins i tot d'esclavatge) són perfectament viables. Si no em creieu, feu una ullada a la Història, o a la perifèria del "nostre" món, sempre tan orgullós i miop (Xina, Índia, Corea, Aràbia Saudí, Amèrica Central, Àfrica...). I encara, si no en teniu prou, podeu capbussar-vos en futurs possibles de la mà d'obres de ficció del cinema i/o la literatura: 1984, Fahrenheith 451, Els Jocs de la Fam, Soylent Green (Quan el destí ens atrape), Blade Runner, i tantes altres (sense entrar en valoracions artístiques).


Farem mal de confondre l'enemic. He vist a ciutadans humils -pobra gent angoixada perquè té una feina de merda (desagradable, dura, mal pagada, incerta, i tot el que vulgueu), o perquè no li arriba per fer front a la Lletra del Banc i tem perdre la "seua" llar que ja ha mig pagat, o perquè fa temps que està a l'atur i se sent un inútil que no té res a oferir a la societat, rebutjat i prescindible-  acarar-se amb funcionaris de nou-cents euros al mes, acusant-los de privilegiats i mals treballadors, fent-los responsables del mal funcionament de serveis mancats de recursos, fent-los responsables fins i tot -mes que fóra inconscientment- de la seua dissort. Després he vist a eixos funcionaris maleir els aturats perquè xuclen els recursos de l'Estat, cosa que fa que ells vegen rebaixats els seus ja migrats sous. I a tots dos estaments de desgraciats tirant la culpa als immigrants, etc-etc-etc. És obvi que resulta més fàcil barallar-se amb qui tens a nivell de terra, amb qui és tan feble com tu; però no és just i, a més, no només no ajuda a solucionar el problema, sinó que l'agreuja: com més dividits i enfrontats ens tinguen als de baix, millor ho tindran els de dalt. I ells ho saben molt bé. No mireu al voltant amb ira, amb ira cal mirar cap amunt.

Vigilem de no caure tampoc en patrioterismes de ximplets. Açò no és una qüestió de països, sinó de diners i, per tant, de classes (o és que coneixeu res més apàtrida que els diners?). "La Merkel i els alemanys tenen la culpa de tot", diuen alguns amb una convicció un punt naïf. Primerament, la Merkel no representa als alemanys. En teoria tan sols representa -almenys per al cas que ens ocupa- els qui la van votar. En la pràctica, però, ni això. En la pràctica només representa els interessos dels bancs i de les grans corporacions alemanyes. Cert que la major part dels individus beneficiats deuen ser alemanys, però mireu-ho a l'inrevés: ni tots són alemanys, ni tots els alemanys hi són; el que sí que són tots és rics.


Al capdavall, la ironia més esgarrifosa és que els mateixos que van fer l'agost mentre provocaven la crisi (això sí, ajornada) intenten ara traure'n profit (això sí, sense ajornament ni misericòrdia); i ho estan aconseguint gràcies a la nostra resignació, filla en part d'un sentiment de culpa hàbilment escampat per ells mateixos. Podem ser més bledes?!


Tal volta ha arribat el moment de mostrar les dents, que ja hem mostrat prou el llom.


Si no, al pas que anem acabarem per desitjar que ressuscite  Franco: almenys ell volia   -o això deia- que cada espanyol tinguera casa pròpia, atenció mèdica i una escola per als fills.


Mentrestant, per si de cas, podeu anar fent camí: entreneu a torcar-vos el cul amb un dit.


No vull acabar sense dir que, de fa temps, trobe a faltar una resposta per part dels catòlics (no tant de l'Església) adequada al seu sentiment religiós i les ensenyances del Fill de Déu. És clar que no seria una resposta revolucionària, almenys no en un sentit violent (ni falta que fa), però no em puc creure que s'identifiquen amb les receptes neoliberals per injustes, insolidàries i mancades de qualsevol espurna d'humanitat.


Comiat:

En definitiva, tal volta l'única pregunta que importe -ara com abans- siga quina mena de món volem deixar als nostres fills.


Fins la pròxima

santiago