ENEMIGOS (abril 04)

DES DEL WC Retroenllašos (0) Feu un comentari   
     Con demasiada frecuencia escogemos primero al enemigo y, después, buscamos las razones para que nos merezca tal consideración.
     Por supuesto, eficaces, acabamos por hallarlas.

.

MISERABLES (abril 04)

FENT AMICS (hist˛ric) Retroenllašos (0) Feu un comentari   
MISERABLES
(Publicat al periòdic-pamflet L'Escurçó i Co. en abril 2004).

     Durant tres dies de març vam assistir amb perplexitat a la tossuda i grollera manipulació informativa, per part del govern d’Aznar, dels atemptats de Madrid.
     Que el Ministre d’Interior es permetera afirmar amb rotunditat des del primer moment (quan de segur encara no hi havia ni un indici, ni cap reivindicació) que era cosa d’ETA, em va semblar, ja aleshores, una lleugeresa com a mínim. De tota manera, aquesta ha estat pràctica habitual dels governs (d’aquest i d’altres).
     Malgrat que sempre he tingut per poc seriós donar com a informació el que tan sols és especulació, ningú, que jo recorde, s’ha atrevit mai a presentar queixa al respecte (ja se sap que ací a la mínima et posen del costat dels assassins), així que ho deixarem córrer.
     Pitjor és que, en realitat, el Ministre no va aportar cap dada. Es va limitar a fer un discurs justificatiu i ple d’obvietats:” ...ETA quería atentar en Madrid, me lo han oído decir muchas veces ... Lo han intentado en cuatro ocasiones y por cuato veces los Cuerpos de Seguridad del Estado lo han impedido ... Pero esta vez lo han logrado ...”.
     En els mitjans de comunicació i, com era natural i s’ha sabut després, en els medis policials, ja començaven els dubtes: no avís, magnitud i complexitat, condemna rotunda dels abertzales bascos, troballa de la furgoneta amb versicles en àrab ...
     Acebes tornà a eixir, però va ser per llevar importància a les sospites d’autoria islamista, ja generalitzades, i refermar-se en la hipòtesi d’ETA. De nou, tard i malament: “... Una cinta con versos del Corán, de los que se emplean en la enseñanza, nada de consignas políticas ... Se pueden encontrar en cualquier tienda ...”, repetia, amb maldestra i clara intenció de justificar la seua postura.
     Després, quan Al Qaeda va reivindicar els fets en carta a un diari electrònic anglès, el Ministre va dir que no era informació fiable. No obstant això, i com que la situació començava a ser insostenible, va afegir: “... He dado orden a los Cuerpos de Seguridad para que no descarten otras opciones ...”. Com si els professionals estigueren esperant les seues indicacions per a saber quines pistes han de seguir o les conclusions que han de traure. A més, fixeu-vos bé, es resistia en tot moment a esmentar el terrorisme islàmic i menys encara Al Qaeda: “otras opciones”, deia el pocavergonya amb cara de bleda.
     ETA va rebutjar l’autoria en telefonada a un diari basc. Llavors, Acebes va insinuar que ni els terroristes ni el diari tenien credibilitat. Però de nou, espentat per la magnitud de les evidències en contra, va fer un últim intent per no perdre el mos d’ETA: “... No hay que descartar una posible colaboración entre bandas terroristas ...” Si fins aquell moment havia sentit perplexitat més que no altra cosa, a partir d’eixe instant, la vergonya i la indignació van prendre la davantera.
     La Ministra d’Exteriors, sempre impagable, va voler aportar el seu granet al desgavell enviant una nota als ambaixadors espanyols per demanar-los que no deixaren passar cap ocasió per atribuir a ETA els atemptats.
     Finalment, quan van arribar les detencions dels cinc sospitosos musulmans, el Ministre va retindre la informació durant hores i només va eixir a l’arena quan ja era clar que tant els mitjans de comunicació com la pròpia oposició estaven al corrent.
     Encara quedava la patètica intervenció de Rajoy tractant d’involucrar l’oposició política en una mena d’imaginari complot antidemocràtic; tractant de fer-se les víctimes quan eren els culpables; tractant de presentar com a bojos perillosos el que només eren ciutadans demanant pacíficament (ningú va fer res més que mostrar pancartes o cridar rodolins més o menys afortunats) drets fonamentals segrestats pel govern; tractant d’esguitar a la resta; tractant de portar l’atenció cap als efectes per desviar-la de les causes ...
     Després vingué l’infame canvi de programació de TVE dissabte a la nit per col·locar una pel·li d’etarres. I l’estranya aparició de Zaplana a les tantes de la nit(?!). I la jornada electoral.
     Ara, setmanes després, malgrat el rebuig i condemna general, a Espanya i al món sencer (premsa i TV, governs de països amics, Junta Electoral, diplomàtics, ONU, ...), els Populars continuen intentant fer-nos creure que van actuar correctament i neta. El PP s’ha enrocat. L’ascens dins el partit que Rajoy (o Aznar?) ha atorgat a Zaplana i Acebes (principals cares del sainet post-atemptats) no sembla ser una altra cosa.
 
*******
     Fins ací la part més òbvia. Tanmateix, m’agradaria remarcar altres detalls que semblen haver passat un tant desapercebuts.
     El lema triat pel govern per a les manifestacions de condol i de rebuig de divendres, 12M, no em va sonar gens casual. No apareixia la paraula ETA. Açò, estic convençut, va ser perquè ja sabien que no era cosa dels bascos o almenys ho sospitaven seriosament. Però, com que tots no estan faves, van pensar d’afegir “ por la Constitución ...”. Per un costat, era una manera subtil d’induir-nos a associar-ho amb ETA sense haver de córrer el risc d’esmentar-la. No oblidem que durant anys ens han venut l’esquema: ETA = Nacionalismo = Destruir la Constitución = Romper España. D’altra banda, va ser un clar intent de dividir l’oposició, en especial els nacionalistes. Afortunadament per a tots, cap Partit no va caure en la trampa.
     Altra qüestió que no ha tingut massa ressò entre les crítiques al govern, tal volta per no ser res de nou, ha esta el tractament informatiu (?) de TVE. Cada vegada que connectava la Primera em trobava amb testimonis de víctimes, històries d’herois, imatges de la destrossa, comentaris truculents d’observadors ... Cap informació que no foren les paraules del Ministre, cap anàlisi crítica, cap novetat que no fos el recompte de noves víctimes mortals. I això durant dies i dies.
     Però potser pitjor encara va ser l’ocultació d‘importants detalls respecte a les concentracions de divendres. El PP català es va negar a anar a la capçalera de la manifestació de Barcelona perquè el lema no li semblava bé. L’única cadena que no va informar va ser TVE. Tal volta perquè això els hauria obligat a explicar que la frase de la discòrdia era “... contra el terrorisme”, quan la que ells volien era (quina diferència abismal i insalvable!) “... por la derrota del terrorismo”, com a Madrid. Tampoc, això faltava, van dir res dels insults que bona part dels manifestants, indignats ja amb l’actitud del PP en tot l’afer, van dedicar a Rato i Piqué; ni del ja esmentat i ridícul telegrama de la Ministra Palcios demanant que els ambaixadors escamparen pel món mentides sobre l’autoria com qui dóna informació oficial i veraç, etc, etc.
********
      A la fi, qui ho hagués dit!, l’encarregat de donar la definició més adient de l’època Aznar va ser en Carod Rovira.
     No tinc especial simpatia (tampoc especial antipatia) pel personatge però, arran el tragicòmic episodi de la seua entrevista, va ser víctima d’una excessiva, interessada i sovint injusta crucifixió. Demagògia grandiloqüent de la pitjor classe, al ritme decidit pel govern, amb tot el PP marcant el pas.
     Així, quan el Ministre Acebes tingué la vil gosadia de dir que el Carod devia estar content perquè ETA pensava atemptar en Madrid i no en Catalunya, al PP es va fer un silenci còmplice.
     Aleshores, l’acusat va defensar-se: “Sou uns miserables”, va dir.
     Tenia raó.
Santiago Diaz i Cano.

LUTO (abril 03)

FENT AMICS (hist˛ric) Retroenllašos (0) Feu un comentari   
LUTO
(Publicat al periòdic-pamflet L'Escurçó i Co. en abril 2003).

     El mes pasado tuve una hija. Desde entonces, mi vida gira en torno a ella. Su imagen de ser indefenso baila ante mis ojos, no importa dónde me encuentre ni qué esté haciendo.
     Me asomo a su cuna cada vez que entro en casa de vuelta del trabajo. Pregunto a su madre qué tal ha pasado la tarde; si ha comido bien; si ha eructado tras las tomas; cómo han sido sus caquitas ...
     A menudo me quedo contemplándola mientras duerme. Me emociona verla tranquila y feliz, despreocupada y satisfecha, con sus diminutas manitas relajadas, abiertas sobre su cabeza, blandamente vuelta de un lado. Escucho el leve ronquido de su respiración. Observo los gestos inocentes de su carita reaccionando a cada nueva sensación o pensamiento. Me alelo cada vez que emite su media sonrisa, los párpados entornados, la mente en el limbo. Me alejo procurando no hacer ruido por no romper la paz de su descanso, pese a saber que su letargo es más recio de lo que se nos antoja.
     Entonces me pregunto si habrá alguien capaz de turbar el sueño de un bebé.
*******
      Me siento ante el televisor y escucho las últimas novedades sobre “la guerra”. Pienso en cuántos bebés habrá en Bagdad, y en todas esas ciudades cuya existencia ayer no conocía (Mosul, Kirkuk, Nasiriya, ...). Cuántas criaturas intentando mantener el sueño entre el estruendo de las bombas, pese a las vibraciones del suelo, sobre las sirenas de las ambulancias y los gritos de pánico y de dolor de las gentes heridas, de las mujeres cuyos hijos se han convertido en carne quemada, en cuerpos desmembrados, en daños colaterales del conflicto.
********
     Las tropas USA entrando en Bagdad. Algunos ciudadanos salen a las calles a felicitar al vencedor. Otros estallan en odio hacia los símbolos del caído. Las televisiones muestran imágenes de la turba derrocando estatuas del tirano, apedreando su retrato, y los políticos promasacre se sonríen cual si esta fuese su mayor victoria, la prueba de que seguían el designio de Dios. ¡Como si fuera algo nuevo! Lo hemos visto en cada guerra, cada vez que un régimen ha sido derrotado por las armas.
     Los que hace unos días juraban dar la sangre por su tierra se esconden asustados, temerosos de las represalias. Saben que son los vencidos. Los que hace unos días se escondían asustados, salen ahora para apuntarse a la fiesta. Se sienten parte de los vencedores. Y lo cierto es que tal vez algunos lo sean.
********
      Mientras los insignificantes hormiguean por el escenario de la tragedia, los carniceros comparecen ante las cámaras, con su mejor traje o su uniforme reluciente y cara de circunstancias, sin perder la compostura, presentando el comedimiento que el guión exige. Se les ve, no obstante, felices. Se frotan ya las manos: tal vez sopesan mentalmente el botín; tal vez tienen la estúpida sensación, la pretensión ridícula, de que el hecho de ganar la contienda les arma de algún tipo de razón, justifica de algún modo el que la iniciaran. Como si alguien hubiese dudado, siquiera por un instante, de cuál iba a ser el desenlace.
     Es lo mismo que en las películas made in Hollywood: no importa cuánto sufrimiento e injusticia recorra el film (de hecho, es mejor cuanto más haya), siempre que el final se puede vender como “feliz”. Lo peor del caso es que, a menudo, resulta suficiente con que cese la violencia que había provocado toda la angustia.
     Paradójico.
     Es como si yo le pisara a usted los juanetes con todas mis fuerzas (disculpe la comparación) y, cuando dejara de hacerlo, tuviera usted que venir a darme las gracias por ello. La cultura del happy end es un peligro sutil. Pero lo es más si los que deciden qué es happy y cuando es end, son los mismos que arman el sarao. 
 
*******
     Creo que son días de luto para el mundo. Por los muertos de esta guerra. Por los que aún caerán. Por los que se han quedado, desolados y perplejos, a llorarles. Por los que aún se quedarán. Pero sobre todo porque hoy el mundo no es más seguro, ni más hermoso, ni más libre ... más bien todo lo contrario.
     Empecemos a movilizarnos por las víctimas de la próxima guerra. Porque la habrá, sin duda, y a poco tardar. En el Pentágono ya saben dónde y cuándo. Nosotros empezaremos a intuirlo dentro de unos meses, cuando Mr. Bush y sus lacayos empiecen a insinuar que tal país no respeta las convenciones internacionales (¡mira quien habla!); que aquel régimen encubre fanáticos y terroristas; que en las playas de nosedonde han visto a un primo (es un decir) de noseque líder fundamentalista ...
     Son días de luto para el mundo porque los asesinos siguen sueltos y se sienten impunes; porque cada victoria les hace más fuertes y embrutecidos; porque nuestros destinos seguirán en manos de hombres necios y mezquinos; hombres capaces de turbar el sueño de un bebé... y dormir a pierna suelta.

Santiago Diaz i Cano.
Disseny de N.Design Studio
Amb motor Lifetype. Plantilla adaptada per Russian Lifetype