LA GUERRA ÉS LA GUERRA

 
Guanyador del Certamen de Contes "LA MIRANDA" (Capellades, 2007)
    

            Mr. Jones es va alçar en la nit calorosa per a beure un got de llet que li ajudara a suportar l'insomni. Quan es disposava a obrir el frigorífic va creure albirar, a través del buit de la porta entreoberta, un cos estrany en el rebost.

Més tard va escriure en el seu diari:

 

*********

 

<<No podia creure el que veia. Una ombra que semblava un llombrígol interminable i molt prim es movia pel cairell de la lleixa més baixa. Vaig parpellejar amb força amb l'esperança que la visió s'esvaïra o, en el pitjor dels casos, que assolira contorns més definits, una forma més concreta i comprensible. Vaig fixar la vista en un fragment d'aquell ésser inexplicable i em vaig esforçar per enfocar bé. Mes allò se'm continuava resistint, era canviant, informe, fantasmagòric. Vaig decidir encendre el tub de neó per a enfrontar-me al que fos, mantenint, això sí, un prudent distanciament. Les primeres llampades van vindre a augmentar la meua inquietud amb els seus reflexos agònics com a convulsions de mort. Però per fi es va fer la llum i, després d'uns instants d'adaptació, els meus ulls van contemplar sorpresos encara que tranquils, perquè la meua ment ja podia capir. El misteri no era tal. Es tractava d'una llarga filera de formigues aqueferades.

-        Déu meu!. Mai abans havíem tingut formigues en aquesta casa.

Vaig estirar del fil, per així dir, i vaig descobrir en què s'afanyaven. Al fons de l'estança es trobava la bossa on arreplegava, per separat de la resta d'escombraries les llandes de cervesa i de conserves. En aquesta casa sempre hem separat els residus (al cap i a la fi, sóc un ciutadà responsable, inclús podria dir que exemplar).

-        Àngels del Cel! Així que fent-se un aperitiu a les meues costelles, eh?

Vaig recórrer el camí en sentit invers buscant l'altre cap. La renglera sinuosa es perdia per un badall entre el xapat de la paret. Semblava la porta giratòria d'uns grans magatzems: un incessant tràfec d'individus en ambdós sentits; formigues entrant i eixint constantment, traginant sense parar.

Les vaig observar mig atordit encara: els seus moviments nerviosos; la seua velocitat de vertigen (almenys, si es jutja tenint en compte la grandària del seu diminut cos); la seua graciosa forma de seguir el rastre de les anteriors alhora que esquivaven a les que venien de front.

No sé quant de temps vaig estar així, absort en la seua contemplació, hipnotitzat per la seua hiperactivitat individual i col·lectiva. Tan aviat podria ser que hagués transcorregut un instant com una pila d'hores.

Siga com siga, la veritat és que de sobte, sense saber bé per què, em vaig posar a matar-les amb el polze de la meua mà dreta. Les esclafava tovament contra el marbre del prestatge. Actuava sense emoció, quasi com un autòmat, començant pel clevill mare, per aquella espècie de vagina incansable i insaciable.

A pesar de l'estat de parcial alienació en què em trobava, vaig observar amb total lucidesa que, al cap d'un segon del meu primer atac, individus més prompte allunyats del lloc ja reaccionaven nerviosament. Alteraven embogits les seues trajectòries rectilínies o sinuoses per altres més abruptes i en ziga-zaga, els seus veloços desplaçaments per altres encara més ràpids, i l'incansable palpar de les seues antenes per una agitació quasi frenètica.

-        Jesucrist! -em vaig dir-. Disposen d'un sistema de comunicacions summament eficaç, aquestes condemnades.

Seguia ordenadament el sentit d'avanç de les intruses, aixafant amb certa parsimònia a totes. No obstant això, les més pròximes aviat van abandonar la fila, iniciant una dispersió en totes direccions. Açò dificultava notablement la meua tasca, perquè, alhora que reduïa la grandària del blanc, m'obligava a augmentar els desplaçaments entre escomeses. Sens dubte, no es tractava d'una reacció esvalotada o a l'atzar. Més bé era una maniobra perfectament estudiada.

-        Per tots els Sants!. Aquestes bestioles saben d'estratègia militar.

Malgrat tot, l'eficàcia del meu atac havia sigut més que notable. El nombre de baixes enemigues era tremend, esgarrifós. Algunes havien quedat instantàniament reduïdes a un punt negre microscòpic i immòbil, altres en canvi s'agitaven, els abdòmens rebentats adherits a la pedra, tractant de desapegar-se per a remuntar el camí cap a casa.

Potser esperaven salvar-se encara. Potser eixes bestioles disposaven de servei d'hospital allà en els seus caus. Potser senzillament tenien l'instint d'anar a morir a la llar, amb la seua gent, en comptes de quedar exposades a la intempèrie, ranques, moribundes, soles.

Aquesta possibilitat em va provocar certa torbació. Era un signe d'humanitat, insospitada fins llavors. Vaig decidir realitzar un repàs, rematant a les formigues ferides. Era millor que deixar-les mutilades, malparades i amb una esperança vana i cruel. Em va semblar més ètic. Si la Convenció de Ginebra tinguera un apartat dedicat a les formigues, sens dubte seria aquesta una de les seues normes.

Vaig contemplar l'aragall de cadàvers. Vaig donar per conclosa la batalla. Em vaig dirigir a la pica per a rentar-me les mans. El palpís del meu polze estava negre per les despulles adherides de desenes d' himenòpters.

Em vaig prendre, ara sí, el got de llet ben freda lentament, amb gran delit, les parpelles caient-me de  plaer i cansament.

Quan em dirigia a gitar-me novament vaig apreciar signes de moviment en el rebost. Em vaig disposar a indagar, un xic contrariat, puix que em sentia esgotat i necessitava repòs o, millor encara, una sonadeta reparadora. Sobre l'allargassada fila de cadàvers s'afanyava una altra de nous i molt vius membres de la colònia. Però aquesta vegada carregaven amb les restes de les seues companyes sacrificades. Almenys, així m'ho va semblar per entre les boires de la meua ment i les lleganyes dels meus ulls cansats; en la confusió processional de vius i morts, tots ells diminutes taques fosques sobre els refulgents cristalls del marbre blanc.

-        Déu del Cel! Repatrien els seus cadàvers.

Me'n vaig anar al llit, incapaç de fer o pensar més aquella nit. Tanmateix, la idea que tal vegada aquells éssers insignificants albergaren un cert respecte funerari, que fins i tot celebraren rituals plens de pompa i, qui sap?, que àdhuc tingueren sentiments religiosos, em va deixar una angoixa en el pit que no em va abandonar en tota la nit i em va saludar incòlume al matí.

 

****

 

            Vaig entrar en la cuina per a desdejunar. Necessitava regalar-me el cos després d'una nit tan turmentada, compensar-me d'alguna manera, pal·liar la fatiga derivada de l'excés de vigília i de l'estrès nocturn. No obstant això, arrossegat per un inconscient maquinal, en comptes d'obrir el frigorífic, vaig aguaitar al rebost. Tal vegada els successos de a la nit no havien quallat en el meu cervell i necessitava confirmar el seu status, descobrir el que de real o imaginari hi havia en ells.

            La columna d'invasors semblava més gruixuda i diligent que anit. A penes quedaven restes dels morts i els elements en actiu no presentaven el menor símptoma d'afectació o malenconia per la carnisseria d'unes hores abans.

-        Per Satanàs! Vaja el que els ha durat el dol.

Ara sí que estava irritat. Necessitava odiar-los. Vaig començar a pensar que la retirada de ferides i despulles que jo, càndidament, havia suposat un acte de noble camaraderia, un vincle d'espècie, una manifestació de protosentiments, un indici de civilització, no havia estat més que una salvatge operació de canibalisme necròfil.

Em vaig sentir burlat, ridícul.

-        Maleïdes filles de la Bèstia!. Són com eixos fotuts comunistes. No els importa un pebrot el seu proïsme. Només són carn, objectes utilitzables i reutilitzables. Al diable amb elles.

I vaig començar a massacrar-les a manotades, tancant els punys, colpejant amb fúria.

En la voràgine del combat vaig descuidar les meues defenses i alguns van aconseguir enfilar pels meus braços, van arribar als meus muscles i es van dispersar per tot el meu cos. En una pausa que em vaig concedir per a fer balanç i recuperar l'alè, vaig notar el pessigolleig de les seues potetes sobre la meua pell. Se'm van eriçar pèls i borrissol. Vaig reaccionar amb cert pànic al principi, ho reconec, però em vaig sobreposar i vaig actuar amb total enteresa i encertat criteri: em vaig treure el pijama i vaig prendre una dutxa ràpida; després vaig inspeccionar la roba i vaig eliminar als que quedaven; finalment, vaig ficar el pijama en la rentadora.

Vaig tornar a la cuina. Els cossos sense vida formaven una banda jaspiada. També els hi havia sobre el sòl, caiguts o rebotats pels colps de les meues mans multiplicades. Vaig buscar la massilla instantània i vaig tapar bé el badall d'entrada.

Amb açò vaig donar per conclòs el tema. Era conscient que no havia acabat amb tots ells. No sóc cap il·lús. Tinc cultura. He vist reportatges, al respecte d'això. Però vaig jutjar que, donat l'alt preu que els havia fet pagar i la dificultat afegida d'haver-los tancat la via d'accés, desistirien de futures incursions en el meu territori.

La resta del dia va transcórrer sense novetats dignes de menció. Però, a la nit, de nou la calor em va espentar a buscar refresc i alleujament en la nevera. I allí estaven una altra vegada, com una burla descarada o un insult bromista. Vaig veure que una altra escletxa, uns taulells més amunt, feia d'entrada-eixida.

La meua fúria no tenia límits. Vaig anar per l'esprai insecticida al llavador i vaig tornar disposat per a la Gran Apocalipsi. Això no obstant, em vaig contindre a temps de considerar la situació i ponderar les conseqüències d'una actuació desmesurada i poc calculada.

-        Dimonis! Calma, molta calma. Estratègia és la paraula. Açò no és una baralla de bar.

El combat cos a cos s'havia mostrat perillós i ineficaç, això era indubtable. Mes el pas a la guerra química exigia cautela i manta seny.

Vaig optar per gitar-me per a millor meditar sobre els mitjans i les formes. Vaig passar la nit pensant, imaginant cada possibilitat i les seues conseqüències, valorant l'eficàcia de cada acció, comparant opcions...

 

****

 

Al matí, malgrat tot, no estava cansat ni somnolent. Ben al contrari, em sentia ple d'una energia desconeguda, farcit d'una excitació incontenible, quasi una eufòria.

Vaig baixar a la cuina i em vaig preparar un bon desdejuni. Podia sentir les lleus petjades, multiplicades per sis, de centenars de formigues en la cambra del costat, alienes a quant estava per succeir. Em vaig somriure satisfet i segur de mi mateix.

-        Després aniré per vosaltres, amigues.

Vaig despatxar l'àpat sense pressa ni ansietat, fruint cada mos, repetint mentalment la pel·lícula de la batalla final; com si ja haguera tingut lloc, talment fos una espècie de pretèrit en el futur. Vaig assaborir la victòria com si es trobara en la mantega de les torrades o en el sucre del suc de taronja.

-        Anem per feina.

El meu pla era senzill. Arruixar l'enemic en el rebost hagués posat en perill la salubritat de les viandes allà contingudes. Buidar-la haguera estat tasca penosa en extrem, a més d'insuficient, perquè la mateixa estança hauria quedat contaminada, obligant a observar una incòmoda quarantena, a netejar a fons, o a ambdues coses. Resultaria millor, en tots els sentits, canviar l'esquer de lloc. El fet d'allunyar-lo del punt d'entrada oferia l'avantatge afegit de deixar un nombre més gran d'individus exposats alhora. Em sentia particularment orgullós d'aquestes consideracions.

Vaig agafar la bossa de les llandes, que tal poder d'atracció semblava exercir sobre les tropes rivals, i la vaig portar, tot travessant la cuina, fins al porxe. Això sí, vaig tindre la precaució de formar un tènue regall, amb l'oli de la tonyina i altres deixalles, des de l'esquerda d'accés fins a la bossa.

            Després vaig esperar que aquells insectes localitzaren la nova ubicació del seu objectiu i reorganitzaren el seu cos expedicionari.

No van tardar ni dues hores a estar una altra vegada sobre l'objectiu, prenent minúscules porcions de la conserva de peix per a portar-les al formiguer, on passarien a formar part de la dieta d'aquells afanyosos dimoniets.

Em vaig calçar unes ulleres i una màscara (perquè el verí era potent) i les velles sabatilles de sola plana (per tal d'augmentar la superfície eficaç). Vaig agitar el flascó d'aerosol. El moment de la veritat havia arribat.

Vaig començar des de la porta de la casa cap a l'exterior, finalitzant en la bossa de les llandes: pols ferm, distància mitjana, velocitat constant. Vaig realitzar una sola escombrada sobre la cadena de formícids. En la bossa em vaig entretindre una miqueta més. Immediatament vaig entrar en la casa i vaig xafigar immisericorde la resta de la renglera, que s'allargava fins al rebost.

Les que no morien immediatament s'agitaven trastornades, desorientades, perdudes, fins a quedar esteses sense més caliu de vida que unes tremolors dramàtiques, quasi teatrals. Només algunes semblaven mantindre forces suficients per a reprendre el camí de tornada a casa. Comptava amb això. Sabia que era la millor forma de portar el verí fins al cor del seu cau, d'infectar a la resta de la colònia.

Als meus peus, l'escena era dantesca. En algunes zones, els cadàvers suraven sobre esvarosos tollets d'oli. En altres, la precisió de la xafada havia convertit els cossos amb les seues extremitats en una mena de calcomanies de divulgació científica, una espècie de pintures a plomí en tinta negra sobre fons gris; haurien passat perfectament per ser obra d'un notable i minuciós miniaturista xinès. Milers de xicotetes formigues mortes o agonitzant amb un camejar rabiós, víctimes sens dubte d'una coentor infernal.

Vaig tornar a tindre un accés de pietat cap a l'enemic, però em vaig refer immediatament. Jo no era cap botxí, ni un assassí cruel. Tan sols un ciutadà defensant allò que és seu. D'altra banda, ja no hi havia retorn possible.

-        Diables cornuts! Si un home honrat no pot protegir sa casa i els seus béns de rapinyaires, intrusos i lladres, quina merda de país és aquest? -em vaig preguntar.

Aquella nit vaig dormir com una soca. No vaig necessitar viatges al bany ni a la cuina. Em sentia en pau, amo i senyor de la meua vida i el meu destí, fort.

 

****

 

Van passar alguns dies d'absoluta calma, de felicitat resplendent. Mes al cap d'unes nits, en una de les meues excursions al frigorífic, ho vaig tornar a veure.

-        Maleïdes siguen!

La mateixa interminable i mutant fila de bestioles immundes escolant-se impunement en ma casa per a arrabassar-me els meus fems. Davant de les meues pròpies barbes. Impúdiques. Cíniques. Reptadores.

Fins i tot vaig tindre la impressió que eren els mateixos individus que jo creia haver aniquilat, recompostos, sencers, enfortits.

Vaig eixir horroritzat al petit jardí davant de la casa. Necessitava imperiosament respirar aire fresc. El de dins se'm feia pesat, alié, com impregnat de l'aroma d'elles.

Vaig pensar i vaig pensar, fins que ho vaig veure clar:

-        No hi haurà victòria sense sacrifici. Sempre és així.>>

 

***********

 

Al matí següent, Mr. Jones va traure al jardí la seua engrunsadora favorita i es va asseure, abillat amb plantofes i el seu vell trage de campanya. Sostenia el seu gastat Diari en la falda. Des d'allí va encendre una metxa de vint metres i va començar a balancejar-se tranquil·lament, somrient amb gest despreocupat.

En l'hospital de St. James, on resideix actualment, els metges tracten d'entendre què el va portar a arruixar sa casa amb gasolina, obrir l'aixeta del gas i botar-li foc a tot. Però ell només respon amb sincera estranyesa, mirant-los com si foren extraterrestres, o tarats:

-         Per tots els Dimonis! La guerra és la guerra.

 
FI
Santiago Diaz i Cano

.